Oleme välja arendanud erinevaid MAPAX®-i lahendusi, et ületada lihatoodete spetsialistide ees seisvad väljakutsed.
Süsihappegaasil (CO2) on liha- ja kanalihatoodetes üldiselt tugev bakterite kasvu pärssiv toime. Värske liha puhul tekitab kõige suuremaid probleeme bakterite perekond Pseudomonas.
Liha punase värvipigmendi kadumine oksüdeerumise käigus on eriti suur väljakutse. Et punane värv säilitada, vajab värske liha suure hapnikusisaldusega gaasikeskkonda (60–80%). See säilitab liha müoglobiinis hapniku kõrge taseme. Tugevalt pigmenteerunud liha, nt veiseliha, nõuab suuremat hapnikusisaldust kui madalama pigmentatsiooni tasemega liha, nt sealiha.
Õigete MAPAXi gaasisegude puhul on temperatuuril +3 oC tarbijatele pakendatud liha kõlblikkusaega võimalik pikendada 2–4 päevalt 5–8 päevani. Kasutades tarnimiseks kõrgete CO2 tasemetega hulgimüügipakendeid, on võimalik kõlblikkusaega veelgi pikendada.
Klõpsake suurema pildi nägemiseks
Kaitsev keskkond – pakendite gaasisegud – liha
Toode |
Punane liha |
Linnuliha |
MAPAXi gaasisegu |
20% CO2 ja 80% N2 |
50-80% CO2 ja 20-50% N2 |
Gaasi maht kaalu põhjal |
100-200ml 100g liha kohta |
100-200ml 100g liha kohta |
Tavaline kõlblikkusaeg |
2–4 päeva õhu käes, |
7 päeva õhu käes, 16–21 päeva gaaspakendis |
Tüüpiline materjal* |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
OPET/PVdC/PE-PVC/PE |
Tüüpiline masin |
Pakendusmasin |
Pakendusmasin |
Säilitamise temp. |
+1 oC to +3 oC |
+1 oC to +3 oC |
*PVC asendatakse APET-i või PS/EVOH-ga PVdC asendatakse WVOH või OPA-ga |
Linnuliha
Linnuliha on väga tundlik bakteriaalsele riknemisele, aurustumisele, lõhna kaole, värvimuutustele ja biokeemilistele kahjustustele. Steriilne linnuliha saastub siseelundite eemaldamise käigus kiiresti.
Gaasikeskkonda pakendatud linnuliha kõlblikkusaeg on vahemikus 16 kuni 21 päeva. Tühiruumi maht peab olema umbes sama suur kui valmistoote maht. Erinevalt punasest lihast ei muuda linnuliha pind hapnikuga kokkupuutes pöördumatult värvi.
Toore linnuliha riknemist põhjustab peamiselt mikroorganismide kasv, eeskätt perekondadesse Pseudomonas ja Achromobacter kuuluvad bakterid. CO2 sisaldav gaaspakendikeskkond pärsib tulemuslikult aeroobsete bakterite levikut. Selleks et linnuliha kõlblikkusaega oluliselt pikendada, on vaja CO2 20% ülemäärast taset.
Toore linnuliha pakendamisel on võimalik vältida pakendi kokkulangemise või liigse tilkumisega seotud probleeme gaasi/toote suhte suurendamisega, kui kasutatakse suuremat CO2 taset. Kui pakendi kokkulangemine ei ole probleem (nt suured või hulgimüügi pakendid), on soovitatav kasutada 100% CO2. Nii jaemüügiks kui ka hulgimüügiks mõeldud gaaspakendites kasutatakse lämmastikku inertse täitegaasina.