„See on väga tõhus lahendus nii meie kui ka meie klientide jaoks,” ütleb Knut-Are Midtun, Drammen Kjøkken KF-i kvaliteedinõustaja. Varem toodeti toitu „keeda ja serveeri“ meetodil, mis tähendas, et see tuli samal päeval laiali jagada.
„Kui jahutame valmistatud sooja toidu krüogeenselt, saab seda säilitada kuni kolm nädalat. Oleme ennast ületanud ja veame kolme-nelja päeva toidu laiali kahe päevaga nädalas. See tähendab, et toidu saab soojendada ja see on peaaegu sama hea kui värskelt valmistatud. Selline moodus on märkimisväärselt tõhusam ja võimaldab meil oma klientidele pakkuda paremaid tooteid ja teenust.“
Jahutusprotsessi katsetused
Enne, kui Linde (end. AGA) hakkas Drammenisse veeldatud lämmastikku tarnima, läbis see Linde (end. AGA) enda külmutus- ja jahutuslaboris Helsingborgis katsetused, kuhu olid kaasatud ka Drammeni omavalitsuse esindajad.
„Nii meie kui ka kliendi jaoks on oluline tagada otsuste kvaliteet, sooritades päriselulised katsed. Külmutamis ja jahutamise katsetamine annab käimasolevate protsesside jaoks vajalikud vastused ja kindlustunde. Riisipudingu jahutamise käigus said omavalitsuse esindajad vastuseid valiku tegemise lihtsustamiseks,” ütleb Trond Kjærstad, Linde (end. AGA) toidutehnoloogia insener.
„Kiire külmutamine on oluline, et tagada toote kvaliteet ja pikk säilivusaeg. See mõjutab oluliselt tootmise planeerimist ja logistikat,“ ütleb ta.
Katsed osutusid Drammen Kjøkken KF-i jaoks tehnoloogia kasutamiseks vajalike seadmete valikul määravaks. See meetod on kiire ja hügieeniline. Krüogeenilise jahutamise käigus pihustatakse veeldatud lämmastikku otse toidule, jahutades selle temperatuurilt +70–80 °C temperatuurini +1–4 °C. Jahutuskapi temperatuurid varieeruvad. Reeglina algab protsess kapi temperatuuri alandamisega vahemikus –20 °C kuni –40 °C ja jätkub selle stabiliseerimisega vahemikus –20 °C kuni –25 °C. Külmutuskapi temperatuur ei saa langeda alla –80 °C. Seejärel pakendatakse toit MAPAX®-meetodil (lahendus pakkimiseks modifitseeritud gaasikeskkonda) või kiletades ja varustatakse siis sildiga.