Fazer Food OÜ toodab aastas miljon kilogrammi toiduaineid, millest suurem osa on külmutatud. Toodete suurim klient on emaettevõte Soomes Fazer Food Services Oy. Hoolimata lühikestest tarneaegadest Eesti ja Soome vahel on toidukaupade transpordi- ja säilivusaega silmas pidades oluline leida tõhus viis Soome lahe piirkonnas nii, et need säiliksid võimalikult värsketena.
Selleks on jätkuvalt parim võimalus juba vanadest aegadest tuntud külmutamine, kuid tänapäeval saavutatakse see tehnoloogia abiga. „Külmutamine on loomulik viis toiduainete säilitamiseks ja tundub seega klientidele ohutuna”, selgitab Lauri Liipa, Fazer Food OÜ juht.
Tegevust alustades kasutas Fazer tavalist sügavkülmikut ja võttis täidiste tootmisel kasutusele ka kuivjää. „Tavalistes külmikutes olid tooted paigutatud lahtisemalt ja külmutamine kulus tänasega võrreldes rohkem aega. Pidime tooteid saatma mujale ka külmutamiseks”, lisab Liipa.
Värvitu ja lõhnatu kuivjää külmub kiiresti
„Meie koostöö ettevõttega Fazer Food OÜ algas kuivjääga, kuna nad otsisid viise hakklihapirukates kasutatava riisitäidise kiireks jahutamiseks. Kuivjää segamine keedetud riisiga langetas täidise temperatuuri väga kiirelt vajalikule tasemele. Mis aga peamine – kuivjää on värvitu, lõhnatu, maitsetu, mikroobi- ja bakterivaba ning riisimassi ei jää mingeid jääke”, kirjeldab Peep Retter, AGA toidugaaside müügijuht. Kuivjää on tahkel kujul süsinikdioksiid, mis on jahutatud temperatuurini –79 °C. Toiduainetööstuses on eriti kasulik see, et temperatuuri tõustes läheb kuivjää tahkelt kujult otse üle gaasilisele kujule, läbimata vedelat olekut. Krüogeenne külmutamine tagab ühtlaste, väikeste jääkristallide moodustumise, säilitades toiduainete loomuliku kvaliteedi.
|
|
Peep Retter AGA-st ja Lauri Liipa Fazerist. |
Quiche'ide külmutamine CRYOLINE MT tunnelis. |
Tootmise hügieen ja ohutus kasvab tänu külmutus- ja jahutustunnelile
Hiljem täiendas Fazer oma tehasevarustust AGA CRYOLINE® MT külmutustunneliga. Seda kasutatakse ettevõtte Amica restoranidele tarnitavate toiduainete kiirkülmutamiseks enne nende laadimist jahutusautodele ja Soome turule saatmist. Retteri väitel on see Eestis ainuke külmutustunnel.
Valmistame personalisööklate jaoks mitmesuguseid valmisroogi alates külmutatud kotlettidest kuni kapsavormi ja lasanjeni. Külmutus- ja jahutustunnel töötab veeldatud lämmastikuga. Väiksemate kotlettide ja portsjonite külmutamiseks temperatuuril –18 °C kulub ainult 15 minutit. Suurimad eelised on tootmise parem hügieen ja ohutus. Külmutamisega pikendame toodete kasutusiga rohkem kui mistahes muu meetodiga. Liipa selgitab, et paari päeva asemel võib see ulatuda aastani.
Külmutustunnel on meie jaoks ideaalne, kuna meie toodetavad partiid pole kuigi suured. Oleme AGA kui koostööpartneriga väga rahul. Suhtlus ja dialoog toimib suurepäraselt, nagu ka seadmete hooldus. Ka tulevik paistab helge, sest oleme pidevalt kasvanud ja prognoosime kasvu jätkumist.
Kuivjää
Kuivjää on värvitu, maitsetu, mikroobi- ja bakterivaba mittesüttiv tahke süsinikdioksiid. Soojendamisel läheb see tahkest olekust otse üle gaasilisse olekusse.
Mahu poolest on kuivjää külmutamisel 3,3 korda tõhusam kui tavaline jää.
- Tõhus meetod jahutatud ja külmutatud toodete transportimiseks soovitud temperatuuril isoleeritud veokites.
- Kasutatakse nt lennukites, rongides ja haiglates.
- Lihatööstus kasutab kuivjääd liha madala temperatuuri säilitamiseks töötlemise ajal.
Fazer
Fazer on juhtiv pagari- ja kondiitritoodete tootja Soomes ning üks juhtivatest ettevõtetest Läänemere piirkonnas ja Venemaal.
Käive aastal 2013: 1,7 miljardit eurot
Pagaritööstused: 19 pagaritööstust Soomes, Rootsis, Eestis, Lätis, Leedus ja Venemaal.
Kondiitritoodete tehased: 3 tehast Soomes
Restoranid: ligikaudu 1200 Soomes, Rootsis, Norras ja Taanis, kasutades kaubamärke Amica, Fazer ja Wip. Iga päev teenindatakse umbes 450 000 klienti.
Kohvikud: Fazer Café kohvikud asuvad Soomes ja Rootsis.